Wanita yang mengandung serta menyusukan anak
perlu mengambil makanan yang mengandungi zat besi ( iron) yang tinggi. Zat besi
penting bagi pembentukan sel darah merah di dalam darah. Ini kerana kekurangan
zat besi dalam badan boleh menyebabkan keletihan, pucat, jantung
berdebar-debar, mudah sakit kepala serta kaki bengkak.
Bagi wanita yang
mengandung, dikhuatiri mungkin mengalami kehilangan darah yang banyak , oleh
itu wanita yang mengandung disarankan mempunyai simpanan zat besi yang cukup di
dalam badan semasa menghampiri tarikh kelahiran.
Kekurangan zat besi di dalam darah dikenali
sebagai “iron deficiency anaemia”. Ianya boleh dikesan melalui pengambilan
sampel darah yang dipanggil “full blood count”. Dalam keputusan “full blood
count” ini, kita akan melihat nilai haemoglobin dan MCV bagi mengesan “iron
deficiency anaemia”. Secara amnya, kadar haemoglobin kurang daripada 11 g/dL
dan nilai MCV kurang dari 80% menunjukkan kita mengalami “iron deficiency
anaemia”.
Wanita yang mengandung di Malaysia dibekalkan
dengan pil supplemen zat besi bagi menambah kandungan zat besi dalam darah.
Namun, elok juga jika wanita mengamalkan makanan yang kaya dengan zat besi
supaya kadar zat besi dalam darah tetap mencukupi tanpa memerlukan supplemen
.Jom kita teliti apakah makanan tinggi zat besi yang boleh kita ambil.
1. Bijirin diperkuat dengan zat besi – siapa
yang tak gemarkan makan bijirin? Makan begitu sahaja, atau ditambah dengan
oatmeal atau susu, makanan ini sedap dan berkhasiat. Cuma ianya juga
mengandungi kandungan gula yang tinggi, oleh itu jika anda juga seorang yang
obes/ mengidap kencing manis, haruslah berhati-hati mengambilnya. Kandungan zat
besinya ialah sebanyak 68mg (376% DV) setiap 100 grams atau 28mg (158% DV)
setiap cawan (42 grams).
2. Serbuk koko - serbuk koko mengandungi 36mg
(200% DV) setiap 100 grams 1.8mg (10% DV) bagi setiap sudu besar (5 grams).
Boleh digunakan dalam masakan seperti puding, jeli, minuman dan sebagainya.
3. Spirulina (rumpai laut) -Spirulina
mengandungi sebanyak 29mg (158% DV) bagi setiap 100 gram atau 2mg (11% DV)
setiap sudu besar (7 grams).
4.Makanan laut – makanan laut secara amnya
tinggi dalam zat besi. Udang sebanyak 3 oz, dapat membekalkan zat besi sehingga
132% DV. Makanan lain seperti tiram (57%) dan sotong (51%).
5. Hati ( ayam, lembu, kambing) – oleh kerana
hati merupakan tempat simpanan zat besi, semestinya hati merupakan makanan yang
tinggi kandungan zat besinya. Dalam setiap 100g hati, kandungan zat besi adalah
sebanyak 23g atau 129% DV.
6. Kacang – kacang seperti cashew, hazel dan
almond, juga mengandungi kandungan zat besi yang tinggi. Dalam 100g kacang, ia membekalkan
sebanyak 34% DV). Kacang juga digalakkan kerana tinggi dalam omega-3 yang dapat
membantu perkembangan otak bayi.
7. Sayuran hijau– sayuran hijau terutamanya
bayam sangat digalakkan kerana selain mempunyai zat besi, ia juga mengandungi
vitamin C. Vitamin C sangat diperlukan bagi meningkatkan serapan zat besi.
Semangkuk bayam membekalkan sebanyak 6g zatbesi atau 36% DV.
8. Daging- kandungan zat besi dalam daging
sebanyak 100g membekalkan 21% DV
9. Buah prun- prun merupakan buah yang sangat
lazat. Rasanya manis dan lembut, mudah disediakan serta mengandungi kandungan
potassium yang tinggi. Prun juga membantu melawaskan sistem pemakanan dan
mengatasi masalah sembelit yang biasa dialami wanita mengandung. Kandungan zat
besi dalam prun adalah sebanyak 3.5mg (20% DV) setiap 100 gram atau 4.7mg (26%
DV) setiap cawan(132 grams).
10. Tempe- tempe merupakan makanan yang enak
dan kaya dengan protein. Ia juga tinggi zat besi di mana kandungan zat besinya
2.7mg (15% DV) setiap 100 gram atau 4.5mg (25% DV) setiap cawan(166 grams).
Tempe boleh digoreng begitu sahaja, di masak bersama sayur atau ditambah dalam
masakan seperti sambal goreng.
PILIHLAH MAKANAN TERBAIK!
No comments:
Post a Comment